מכבי נתניה

גירסה מלאה: אחריות אישית של מנהלים
אתה כרגע צופה בתוכן שלנו בצורה פשוטה. צפה בגירסה המלאה.
עמודים: 1 2 3 4 5 6 7
עקרון האישיות המשפטית הנפרדת של חברה בע"מ

כעקרון, חוק החברות החדש ופקודת החברות אשר ממשיכים לחול יחדיו על ניהול חברה בע"מ יוצרים הפרדה בין נושי החברה לבין נושאי המשרה, בעלי המניות בה ומנהלי החברה . עקרון זה קובע חיץ שנהוג לכנותו מסך התאגדות החברה אשר מונע מנושי החברה מלרדת לנכסי בעלי המניות ומנהלים של החברה .

על פי עקרון זה חובות החברה לנושים אינם ניתנים לגביה מנכסי מנהלי החברה או מבעלי המניות שלה. כך, באופן עקרוני, יתכן מצב בו חברה תקלע לקשיים ותתמוטט בגלל חובות עתק, תפורק בידי בית משפט, ולמרות זאת, נושי החברה לא יקבלו דיבידנד כלשהו, בעוד מנהל החברה ובעלי המניות בה לא ידרשו להוציא מכיסם לכיסוי חובות אלו.

לעקרון האישיות המשפטית הנפרדת של חברה בע"מ חריג המאפשר לבתי המשפט להרים את מסך ההתאגדות ולהטיל את חובות החברה על מנהליה ובעלי מניות יה. חריג זה נקבע בסעיף 6 לחוק החברות אשר קובע:

הרמת מסך

(א) הרמה של מסך ההתאגדות היא כל אחד מאלה:
(1) ייחוס זכויות וחובות של החברה לבעל מניה בה;
(2) ייחוס תכונות, זכויות וחובות של בעל מניה לחברה .
(ב) על אף הוראת סעיף 4, רשאי בית משפט להרים את מסך ההתאגדות אם התקיים לכך תנאי הקבוע בחיקוק או אם בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, או אם התקיימו התנאים הקבועים בסעיף קטן (ג);
(ג) בית משפט הדן בהליך נגד חברה רשאי, במקרים חריגים ומטעמים מיוחדים, להרים את מסך ההתאגדות בהתקיים אחד מאלה:
(1) השימוש באישיותה המשפטית הנפרדת של החברה נועד לסכל כוונתו של כל דין או להונות או לקפח אדם;
(2) בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, בשים לב לכך שהיה יסוד סביר להניח כי ניהול עסקי החברה לא היה לטובת החברה וכן היה בו משום נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה.
(ד) הרמת מסך לשם ייחוס חובות החברה לבעל מניה בה, תיעשה בשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
(ה) אין בהוראת סעיף זה כדי למנוע מבית משפט להעניק סעדים אחרים, לרבות השעיית זכותו של בעל מניה מסוים בחברה להיפרע את חובו, עד לאחר שהחברה פרעה במלואן את כל יתר התחייבויותיה.


כמו-כן, סעיף 373 לפקודת החברות הדן בניהול עסק בתרמית קובע:

373. (א) נתן בית המשפט צו פירוק, יקבע דיון בשאלה אם עסק של החברה התנהל תוך כוונה לרמות את נושיה או את נושיו של אדם אחר או לכל מטרת מרמה. התברר בדיון כאמור, או לאחר מכן במהלך פירוקה של החברה , כי עסק של החברה התנהל כאמור, רשאי בית המשפט, על פי בקשת הכונס הרשמי או המפרק או כל נושה או משתתף של החברה ואם נראה לו נכון לעשות כן, להצהיר שכל נושא משרה שלה (הבעלים) , שהיה ביודעין שותף בניהול העסק, ישא באחריות אישית ללא הגבלה לחבויותיה של החברה , כולן או מקצתן, כפי שיורה בית המשפט; לענין סעיף זה, "נושא משרה" - בין בהווה ובין בעבר, לרבות כל מי שנושאי המשרה היו רגילים לפעול לפי הנחיותיו או הוראותיו.

(ג) נושא משרה של החברה , שביודעין היה שותף לניהול עסק של החברה כאמור בסעיף קטן (א), דינו - מאסר שנה אחת.

בית המשפט בשורה של פסקי דין קבע כי לצורך הרמת מסך ההתאגדות יבדוק את מעשיו והתנהגותו של כל נושא משרה בחברה , כולל דירקטורים, מנהלים, מנכ"ל בעל שליטה וכל מי שהיה מעורב בתרמית, ידע אודותיה ולא עשה דבר למניעת קיומה.

מכאן, נשאלת השאלה מתי יקבע בית המשפט כי חברה נוהלה בתרמית, שכן תרמית בניהול החברה מהווה מכנה משותף למרבית פסקי הדין בהם הורם מסך התאגדות של חברה .

מימון דק

חברות הממנות את פעילותן באמצעות אשראי חיצוני (בנקאי או אחר), בהון עצמי נמוך ביותר או ללא כל הון עצמי פועלות על פי העיקרון לפיו: אם יצליחו בעסקן יזרמו הרווחים לכיסם של בעלי מניות החברה . לעומת זאת, אם תתמוטט החברה , יישאו רק נותני המימון והספקים בנזק, מסתכנות בהרמת מסך התאגדות החברה , משום שמימון דק מסכן רק את נושי החברה .

ואולם, לא תמיד נוקטים בתי המשפט בגישה מחמירה זו.

ניהול עסקים תוך צבירת חובות

מאידך, חברה המנהלת עסקיה תוך צבירת חובות אשר אין כל סיכוי שתוכל לכסותם, קבע בית המשפט כי החברה מנהלת את עסקיה בכוונת תרמית. מנהל חברה בע"מ אשר מסר שיק לספק החברה תוך ידיעה שאין סיכוי שיפרע, רואים אותו אחראי לפירעון השיק, שכן היה עליו לדעת את מצב החברה בבנק בשעת מסירת אותו שיק.

בשנים האחרונות החלו בתי המשפט להקל עם נושים הפונים ומבקשים הרמת מסך התאגדות החברה .

מה מידת הידיעה הנדרשת מבעל שליטה כדי להטיל עליו אחריות

לאור העובדה כי מדובר בסעיף מעין פלילי, הרי שמידת ההוכחה הנדרשת על מנת להרשיע בעל שליטה בסעיף זה גבוהה ממידת ההוכחה הרגילה במשפט אזרחי. ואולם, בית המשפט אינו חייב ללמוד על כוונת בעל השליטה מתוך ראיות ישירות והוא רשאי להסיק מסקנה מתוך ראיות נסיבתיות כלליות של כל מקרה ומקרה, בין ראיות ישירות ובין ראיות עקיפות. כמובן ששיעור הטלת חובותיה של חברה בע"מ שהתמוטטה על בעל שליטה בה צריך להתאים להיקף המרמה, מצד אחד, ולהיקף נזקיו של הנושה מצד שני.

חובת תום לב אצל מנהלים של חברה בע"מ

מנהל חברה בע"מ המבקש לנהוג בזהירות על מנת שלא לחשוף עצמו לאחריות אישית כלפי נושי חברה שנקעה לקשיים כלכליים, יקפיד להתרחק מכל מעשה שעלול להתפרש כמעשה מרמה כלפי ספקי החברה .

במיוחד יקפיד מנהל זהיר שלא לחתום על שיקים אשר הוא מודע לכך שהם עשויים לחזור בלתי נפרעים על ידי הבנק בגלל קשיי נזילות שכן בית המשפט עלול לחייבו לשלם לנושה המחזיק בשיק שחולל.

כן, מחויב מנהל זהיר:

לנהוג בתום לב כלפי ספקי החברה ;

להודיע לספקי החברה כי החברה בקשיי נזילות כספיים ועומדת לקרוס;

להימנע מלאפשר עירוב בין נכסי החברה לבין נכסים פרטיים שלו או של בעלי המניות ; עירוב כזה מצביע על הזדהות עם החברה ולכן עלול להביא להרמת מסך

להימנע מלחלק שיקים אשר ידוע להם כי אין סיכוי רב שיפרעו.


על פי החוק זה המקרה של מכבי נתניה וחובת הבעלים שהתחייב לשלם את הכסף ולא להטיל את כל החובות על מכבי נתניה ואוהדיה!
בסרט ההמשך של משימה בלתי אפשרית טום קרוז נשלח ע"י הארגון למצוא את אלי שגב להקריא לו את זה ולהביא אותו לארץ שישא בתוצאות.
האם יצליח.?
פה המקרה הוא יותר גרוע כי ההתחייבויות לא התבססו על רווחים עתידיים.
ואלי שגב עצמו הוא בעל נכסים רבים וממון רב, הוא עצמו לא נחשב כפושט רגל או נקלע לקשיים כלכליים ובטח לא משפחתו שנמצאת בארץ
שגב החליט ביום בהיר אחד שהוא מפסיק להזרים כספים בגלל שנמאס לו, והביא תירוצים בדמות מקללים את יוסי מזרחי המאמן האהוב עליו או אלה שהוא עושה איתם עסקים מתנים את העסקאות והשותפות בכך שהוא לא יהיה קשור לכדורגל.
שגב אומר בפירוש שהוא מאס וזכותו לעזוב, אבל לא לפני שישלם את כל מה שהוא התחייב או שיביא משקיע במקומו שיהיה מוכן לקחת על עצמו את החובות..

אין דבר כזה לברוח מהתחייבות! זו מדינת חוק ורק צריך לדאוג שבתי המשפט התערבו
ולכן עדיף להתפרק כמה שיותר מהר, שגב יהיה חייב לשלם או להשלים את כל ההתחייבות שלו לאחר הפירוק
ואז נוכל לפתוח דף חדש ללא חובות
שגב עדיין הבעלים של מכבי נתניה! ותביעה משפטית נגד מכבי נתניה תגרום למיצוי הדין עם אלי שגב וכיסוי כל החובות
אז המטרה שיקום גוף או קבוצת נושים שיתחילו את ההליך המשפטי
הלוואי שנתניה תתפרק רק כדי ששגב ישלם את כל הכסף שהתחייב או שישב בכלא , העיקר שיקבל את העונש שלו
עילה לתביעה ל"הרמת מסך" (כלומר מתן זכות לנושה של חברה להיפרע מכיס העושר הפרטי של בעלי המניות בחברה) ולגרום לאלי שגב בעצמו לשלם את החובות שהתחייב להם :
עירוב נכסים, אי הפרדה בין פעילות החברה לפעילות הפרטית; מימון עצמי קטן ביותר;
הברחת נכסים מן החברה אל בעלי המניות ללא תמורה ראויה;
שימוש בחברה למעשי תרמית, התנהגות בלתי נאותה ועקיפת חוקים שלא למטרות מסחריות ובאופן בלתי הוגן;
בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, בשים לב לכך שהיה יסוד סביר להניח כי ניהול עסקי החברה לא היה לטובת החברה וכן היה בו משום נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה.


שגב התנהג בתרמית וברשלנות , הביא שיקים ללא כיסוי , הלין שכר של עובדים, ועוד אמר שאין לו חוב לקבוצה כלל : "אני עם מכבי נתניה גמרתי. נשאר לי עוד חוב קטן של 520 אלף שקלים אבל יגיעו לי כספים ממכירת לארי קאיודה, כך שאני לא חייב יותר כלום"

כמה כסף שגב הבטיח להביא מכיסו ולא שילם שיש חוב של 13 מיליון? וכמה הוא הביא בפועל? חוץ מכספי בטוחות שהוא אמור לקבל מכל מיני הכנסות
לא רלוונטי מה הבטיח/לא הבטיח,הוא הבעלים והוא מחוייב לכל החובות כל עוד אין בעלים אחר ולכן הבקרה חייבת לממש את הערבות ואת הצ'קים ולתבוע מימנו את ההפרש.
אייל איך גורמים לבקרה לזוז לממש את הערבויות והצ'קים(למרות שאין כיסוי וזו הונאה)? עצוב שכולם אדישים ואף אחד לא פועל באמת

הפתרון ממש פה מול העיניים מבחינה משפטית , רק צריך לדחוף להגיע למטרה הזו , אפשר לתבוע אישית את אלי שגב! (הרמת מסך- תביעה כנגד בעלי החברה)

חוק החברות מאפשר לעשות שימוש נרחב במסך ההתאגדות, ולא תמיד לטובת לקוחות החברה, עובדיה, שלטונות המס, בנקים, או כל גוף הקשור עמה. בתי המשפט עוסקים דרך קבע בפעולות מניפולטיביות של בעלי חברות המנצלים את מסך ההתאגדות כדי לבצע מהלכים עסקיים, ופועלים מתוך הנחה שאחריותם האישית מוגבלת ואינם יכולים להיתבע. מהלכים אלו יכולים לעתים להביא להם תועלת אישית. בין הפעולות הנפוצות:

*קבלת החלטות מהותיות היכולות להביא את החברה לכדי סיכון. כמו למשל: השקעה במיזם מסוים שיש בו סיכונים, או גלגול כספים בין לקוחות.

*מתן הלוואות לחברה או משיכת הלוואות בתנאי אשראי בלתי סבירים.

*הברחת נכסים – מנהל בחברה מוכר נכסים השייכים לחברה לגורם אחר. החברה נקלעת לקשיים, ובעוד הנושים נותרו עם חובות אשר אינם יכולים להיות מכוסים, בהיעדר נכסים לממש - השיג המנהל לעצמו או לגורמים אחרים רווח.

*ביצוע מעשי תרמית הקשורים לפעולות בחברה. מתוך הנחה שהחברה שהיא אישיות משפטית בפני עצמה – והיא הנושאת באחריות.

מהלכים כאלה ואחרים מגיעים לכדי תביעות משפטיות, אזרחיות או פליליות. כאשר מתברר כי החברה אינה יכולה לשאת בתוצאות התביעה , מבקשים התובעים להרים את מסך ההתאגדות ולייחס את הפעולות שבוצעו לבעלי המניות כאילו הם עצמם ביצעו אותן. זאת על מנת שיוכלו לממש את פסק הדין לטובתם.

התוצאה המעשית של הרמת המסך היא: כל עוולה המיוחסת לחברה, מיוחסת גם לבעלי מניות בה. עליהם לשאת בחוב נקוב, בסכום שנקבע בתביעת נזיקין, באישום פלילי או בכל עוולה אחרת המיוחסת לחברה.
הרמת מסך היא אחד מכמה מנגנונים המקשרים בין העוולה לבין בעלי מניות בחברה. מנגנון דומה הוא הטלת "אחריות אישית" על גוף או אורגן בחברה, וקביעת האופי של אחריותו לנזק שנגרם או לחוב שנוצר. השימוש בקביעת ה"אחריות האישית" מייחס את העוולה לאורגן וקובע את אחריותו – על פיה ניתן לתבוע את האורגן בתביעה נפרדת. כך למשל ניתן לחייב באחריות אישית גורם כלשהו בחברה, בעוד החברה עצמה לא תישא בתוצאות.

מהלכים כאלה ואחרים מגיעים לכדי תביעות משפטיות, אזרחיות או פליליות. כאשר מתברר כי החברה אינה יכולה לשאת בתוצאות התביעה , מבקשים התובעים להרים את מסך ההתאגדות ולייחס את הפעולות שבוצעו לבעלי המניות כאילו הם עצמם ביצעו אותן. זאת על מנת שיוכלו לממש את פסק הדין לטובתם.
אין מי שיפעל מול הבקרה(בשלב זה) חוץ מהבקרה עצמה.
במידה וימונה מפרק,תפקיד המפרק יהיה לממש נכסים והבטוחות הם חלק מאותם נכסים.
.במידה ותהיה בעלות אחרת,כנ"ל.
לא צריך את הבקרה ולא צריך להגיע לפירוק בשביל הרמת מסך..
בית משפט יכול להורות על הרמת מסך מכל תביעה של נושים שלא מקבלים את כספם על פי החוק.
אם תהיה תביעה משפטית נגד מכבי נתניה למשל של השחקנים וכל עובדי המועדון שגב ישלם את כל החובות
עמודים: 1 2 3 4 5 6 7
Reference URL's